Vingårdar

Vinprovning ute hos vinproducenten- det ultimata sättet att njuta av vin! Ta ett avbrott från stadspulsen eller konferensen i Barcelona och följ med ut och upptäck de katalanska vingårdarna i det närliggande och välkända Penedès som erbjuder både bubblande cava och vin eller välj att åka till vindistriktet alla talar om sedan många år: Priorat. Vi skräddarsyr din dagsutflykt så att den passar just vad du är mest intresserad av.

Vill du dessutom få ut det där lilla extra av ditt vingårdbesök kan du lägga till en aktivitet som du är speciellt intresserad av. Exempel på extra vingårdsaktiviteter som vi kan arrangera (alla inkluderar naturligtvis också vinprovning):

 • Vin & chokladprovning på vingård (minst 6 personer)
 • Vin & ostprovning på vingård (minst 6 personer)
 • Vin & olivoljeprovning på vingård (minst 6 personer)
 • 4 vindistrikt i 1 (Penedes, Priorat, Ribera del Duero och Cava, minst 6 personer)
 • Vinsafari (en oförglömlig dag som börjar med att besöka odlingar på olika höjder 200-800 m i en jeep, minst 6 personer)
 • Vandra bland vinodlingar (minst 10 personer)
 • Rundtur i segway (4-25 personer)
 • Cykla mellan vinodlingar (minst 10 personer)
 • Introduktion till ekologisk och biodynamisk vinodling (minst 10 personer)
 • Teambuilding; bygg ert eget mänskliga torn (minst 20 personer krävs!)

20140920_103831

En halvdag i Penedes

Penedès är en av Spaniens mest kända vindistrikt och ligger ca 45 minuter söder om Barcelona. Det närliggande Medelhavet och de många soltimmarna med milda vintrar och varma somrar gör detta till ett attraktivt odlingsområde. Det gör det också till en av de mest besökta vindistrikten i Spanien efter Rioja.

Här har man lång tradition av att framställa vin. På vinmuseet i Vilafranca del Penedès kan man se redskap som tyder på att det funnits druvodlingar här redan 400-talet f.Kr. När Romarna sedan passerade området introducerades fler druvsorter. Detta område var perfekt beläget mellan Rom och Cadiz i dagens Andalusien där Romarna bedrev handel. Penedès kom därför att bli ett viktigt område för framställning av både vita och röda viner.

Idag hittar du många kända och okända vinmakare i Penedès som vill fortsätta driva denna vintradition framåt. Den mest kända produkten är cavan, den spanska champagnen. Här produceras ca 95% av Spaniens cava av välkända producenter som Codorniu och Freixenet. Men man gör också utmärkta vita och röda viner. I Sverige hittar du många exempel på vin gjorda av Torres och René Barbier till försäljning på systembolaget.

Förutom dessa stora vinproducenter finns i Penedès många mindre vinmakare med underbara, lite mer okända viner. Dessa viner når ofta inte till systembolagets hyllor då de inte kommer upp i de volymer som krävs. De exporteras istället till andra länder eller till restauranger i Sverige. En stor del går också till den inhemska spanska marknaden.

Följ med Wine Experience till en av dessa mindre vingårdar. Bli personligen mottagen, ofta av vinmakaren själv. Känn på vinstockarna. Lukta på jorden. Följ med vinmakaren på en tur genom vinifieringsprocessen. Dofta på ekfaten. Njut av den avslutande vinprovningen.

Hur lång tid tar det? Räkna med ca tre timmar för en halvdagsutflykt från det att du lämnar Barcelona till att du är klar med besöket. Du väljer om du föredrar att göra ett förmiddagsbesök eller vänta till eftermiddagen. Vill du besöka två vingårdar tar det nästan hela dagen, räkna med 8-10 timmar inklusive lunchuppehåll.

Hur tar jag mig dit? Vi kan ordna privat busstransport för er från Barcelona eller rekommendera lämpliga kommunala transportmedel som fungerar bra här i Katalonien, ett mer ekonomiskt transportsätt som dessutom är bättre för miljön. Ni kan självklart också ordna er egen transport.

Hungrig efter vinprovningen? Önskar ni det så avslutar vi besöket av vingården på en av de lokala restauranger i närheten för att njuta av det katalanska köket tillsammans med traktens goda viner.

Vad kostar det? Vi skräddarsyr alla besök så priset varierar beroende på dina val. Hör av dig med vad du är intresserad av, hur många ni är och vilket datum ni är intresserade av så skickar vi prisförslag. Under Kontakta oss finner du ett formulär som du enkelt fyller i eller maila direkt till info@wine-experience.se. Du kan också kontakta oss per telefon, se längst ner på sidan.

Observera att vi inte har reguljära turer utan enbart efter beställning. Vill ni haka på en reguljär vingårdstur rekommenderar vi att ni frågar på turistbyrån på Plaza Catalunya i Barcelona.

Hur bokar jag? Under Kontakta oss finner du ett formulär som du enkelt fyller i eller maila direkt till info@wine-experience.se. Du kan också kontakta oss per telefon, se längst ner på sidan.

DSC08729

En heldag pâ vingârdarna i Priorat

Priorat är ett litet vindistrikt i nordöstra Spanien som i praktiken var bortglömt. Tills fem av de kanske mest namnkunniga vinmakarna i landet bestämde sig för att göra riktigt bra, personligt vin på 1980-talet. Alvaro Palacios, Carles Pastrana, René Barbier, José Luis Pérez och Daphne Glorian kom att förändra vinnäringens utveckling i Spanien för alltid. Numera räknas Priorat som ett av de mest spännande i världen.

Priorat ligger på 2 timmars bussresa från Barcelona. Vi följer Costa Dorada-kusten via Tarragona ner till nationalparken Montsant. Vi besöker under en heldag en eller två vingårdar som innefattar både D.O. Priorat och D.O. Montsant. Dessa vindistrikt producerar halvfylliga till fylliga kraftiga, kryddiga, smakrika röda kvalitetsviner som ofta fatlagrats och som ger smak av körsbär, blåbär och mörk choklad.

Ni får en rundtur på vingården med följande vinprovningar tillsammans med vinproducenterna innan vi avnjuter en katalansk lunch på en lokal restaurang där ni naturligtvis serveras traktens goda vin.

Transportsätt väljer ni, antingen med privat buss eller för er som så önskar kan ni också ta tåget från Barcelona. Ni kan självklart också ordna er egen transport.

Vad kostar det? Vi skräddarsyr alla besök så priset varierar beroende på dina val. Hör av dig med vad du är intresserad av, hur många ni är och vilket datum ni är intresserade av så skickar vi prisförslag.. Under Kontakta oss finner du ett formulär som du enkelt fyller i eller maila direkt till info@wine-experience.se. Du kan också kontakta oss per telefon, se längst ner på sidan.

Obsevera att vi inte har reguljära turer utan enbart på er beställning. Vill ni haka på en reguljär vingårdstur rekommenderar vi att ni frågar på turistbyrån på Plaza Catalunya i Barcelona.

Hur bokar jag? Under Kontakta oss finner du ett formulär som du enkelt fyller i eller maila direkt till info@wine-experience.se. Du kan också kontakta oss per telefon, se längst ner på sidan.

Lär dig allt om Vermouth- starkvin med malört (Artemisia absinthium)

Artemisia absinthium | Artemisia absinthium, Ilustração botânica, Óleo essencial  Perfect Martini Cocktail Recipe

Du som redan besökt traditionella vingårdar tidigare kanske vill lära dig om hur man tillverkar Vermouth. Detta kryddiga starkvin som tillverkas främst i norra Italien och södra Frankrike hittar du även i Spanien. I Tarragona är det tradition att mötas upp för en Vermouth som aperitif innan lunchen på helgerna.

Vermouthens historia i Spanien brukar relateras till staden Reus (Tarragona), som på 1800-talet var en viktig hub för produktion av destilllerade drycker. Den första kommersiella produktionen av vermouth nämns på 1870-talet.

Namnet Vermouth kommer från det tyska ordet för malört, wermut. Förutom malört ingår andra vilda kryddor och örter som enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Man kan variera i det oändliga men malörten är viktig. Det exakta receptet på vermouth är varje vinmakares hemlighet. Följ med oss till en utvald vingård där du får veta mer och uppleva att en stor variation på aromer som olika vermouths kan uppvisa.

Ölprovning på ett familjebryggeri!

olglas

Kombinera din vinutflykt med ett stopp vid detta charmiga ölbryggeri i Penedes. Vi fâr en kort rundtur där ni lär er om grunderna för öltillverkning och sedan provar vi drycken med ägaren. Fråga oss efter mer info!

Besök Tarragona och en vingård i Priorat

IMGP0148

Det är ingen slump att Tarragona står med på Unescos världsarvslista. Gator och torg i ”gamla stan” är fulla med välbevarade lämningar från den tid romarna styrde staden. Romarrikets kejsare, Augustus, tyckte att Tarragona var en så vacker stad att han valde att flytta hit från Rom år 26 före Kristus. Romarna utsåg Tarragona till huvudstad för sina besittningar på den iberiska halvön, vilket betyder att staden dels är äldre än Barcelona (viktigt för Tarragonaborna) dels att en stor del av det som i dag är Spanien administrerades och styrdes härifrån. Under perioden maj-oktober avlöser festivalerna varandra. Prickar ni in rätt datum kan ni se de typiska mänskliga tornbyggena, en folkfest utan dess like, och själen i den katalanska kulturen.

Efter en rundtur i Tarragona fortsätter vi till Priorat. Vi besöker en av våra utvalda vingårdar i Priorat. Dessa vindistrikt producerar halvfylliga till fylliga kraftiga, kryddiga, smakrika röda kvalitetsviner som ofta fatlagrats och som ger smak av körsbär, blåbär och mörk choklad.

Rundturen avslutas med en vinprovning tillsammans med vinmakaren innan vi avnjuter en katalansk lunch på en lokal restaurang där ni naturligtvis serveras traktens goda vin.

Vad kostar det och hur bokar man? Vi skräddarsyr alla besök så priset varierar beroende på dina val. Hör av dig med vad du är intresserad av så skickar vi prisförslag. Under Kontakta oss finner du ett formulär som du enkelt fyller i eller maila direkt till info@wine-experience.se. Du kan också kontakta oss per telefon, se längst ner på sidan.

 

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar