Öppen Vinresa Priorat-Montsant-Penedes 3-5 november 2016

Välkomna på vinresa till Katalonien!

  • Vinguide med hatt!
  • Vinprovning!
  • Grenache!
  • Hemmaprovning med spanska delikatesser!
  • Vinprovning
  • Sett från hängmattan Tarragona
  • Soluppgång Tarragona
  • Vinodlingar
  • Macabeu!
  • Ekfat
  • Bergskedjan Montsant

 

Lämna det svenska höstmörkret och rusket och kom ner till den milda senhösten i Katalonien!

Under tre dagar i november beger vi oss till det högintressanta vindistrikten Priorat, Montsant och Penedes. Njut av det breda utbudet av kvalitetsviner som finns på de olika vingårdarna. Vi möter kända och okända vinmakare; alla med samma passion för sina produkter. Vi dyker ner i gamla och nya vinkällare, doftar på ekfaten och njuter av de storslagna vyerna under resan. På vägen stannar vi till vid speciellt utvalda restauranger och frossar i den fantastiska gastronomi som det lokala köket erbjuder.

Sammanfattat program:

Torsdag 3 november (PRIORAT): Vi besöker vingårdar i Gratallops och Cornudella del Montsant i Priorat. Trerätters lunch.

Fredag 4 november (PENEDES): Vi besöker vingårdar i Vilafranca del Penedes och El Vendrell i Penedes. Lunch på vingården.

Lördag 5 november (MONTSANT): Vi besöker vingårdar nära Mora La Nova och Masroig i Montsant. Trerätters lunch.

 

Detaljerat program:

Torsdag 3 november: Priorat

20160317_131837

Det storslagna vindistriktet Priorat finner ni 14 mil sydväst om Barcelona. Området uppfattas som ett av de ”hetaste” inom vinvärlden sedan många år.

Ett måste för alla som uppskattar kraftiga, eldiga röda viner med den specifika mineralkaraktär vinerna i Priorat uppvisar. När man ser de tuffa förhållanden som vinodlarna utsätter sig för så kan man inte annat än imponeras av hur de har lyckats så fantastiskt!

Vi hämtar er på avtalad plats i Tarragona. De som väljer att bo i Barcelona kan bli hämtade på tågstationen. Vi styr rakt västerut förbi arkitekten Antonio Gaudis födelsestad Reus och mot Priorat.

Vi börjar dagen med ett besök på en av de mest exklusiva vingårdarna i Gratallops. Ni får träffa en av pionjärerna (eller någon av hans familjemedlemmar) i det som på 1980-talet omvanlades till det exklusiva Priorat. Ingen går obemärkt från deras rundvandring.

Efter denna rivstart fortsätter vi sedan upp till bergsbyn Siurana där det blir trerätters traditionell katalansk lunch i fantastiska omgivningar och vyer. Vi andas ut och njuter av det lokala köket och sammanfattar förmiddagens vinprovning.

Efter en stunds rundvandring i byn fortsätter vi sedan till nästa vingård som är en mindre producent med speciella viner. Vi får en kortare rundtur och avslutar med en introduktion till hur man provar både vitt och rött vin på ett professionellt sätt.

Vi återvänder sedan till Tarragona där ni har kvällen fri för egna aktiviteter.

Fredag 4 november: Penedes

DSC01567

I vindistriktet Penedès, ca en timme söder om Barcelona, tillverkas både traditionella röda och vita viner samt cava, det spanska mousserande vinet. De största producenterna är Bodegas Torres, Codorniu och Freixenet.

Förutom dessa giganter finns en rad mer exklusiva vingårdar som är väl värda att besöka. I denna vinresa får du bekanta dig med en prisbelönt cavaproducent och en familjeägd vingård. Vi äter lunch på den första vingården. Vi gör sedan ett kort stopp för seightseeing innan vi fortsätter till nästa vingård. Där blir det en kort rundtur och vi avslutar dagen med ost och vinprovning!

Vi återvänder sedan till Tarragona där ni har kvällen fri för egna aktiviteter.

Lördag 5 november: Montsant

Joan dAnguera 

Vi avslutar denna vinresa i distriktet Montsant; Priorats mindre kända granne men som under de senaste åren imponerat på omvärlden med sina viner. Medan Priorat karaktäriseras av det svårodlade skiffret så har Montsant en mer skiftande jordmån av främst lera, kalk och sandsten. Odlingarna är lättare att jobba med och producenterna kan fokusera på att optimera smaken och kvaliten på vinet.

Följ med till en biodynamisk vinproducent som tar oss med bland vinodlingar, vinfieringsprocessen och avslutar med en kommenterad vinprovning.

Till sist tar vi med er till en olivoljeproducent som visar oss hur den framställs och hur den avsmakas på bästa sätt.

Lunchen intar vi i 1100-tals byn Porrera där det blir en modern och kreativ gastronomisk upplevelse.

Till sist, förhoppningsvis nöjda och belåtna med dessa vindagar, vänder vi tillbaka till Tarragona.

 

Information om pris och hur du bokar      

Datum: 3-5 november 2016

Pris per person: 445€ inklusive moms 21%.

Max antal: 16 personer

Priset inkluderar:

  • Transfer från Tarragona under tre dagar
  • Gourmetlunch under de tre dagarna varav en på vingård
  • Vingårdar: Fem vingårdar inklusive rundtur och vinprovning
  • Vinodlingar: Vi kommer delvis att vandra runt bland vinodlingar
  • Olivoljeproducent: En olivoljeproducent inklusive rundtur och avsmakning
  • Introduktion av vinproducent till hur man provar vin
  • Ost- och vinprovning
  • Personlig reseledning på svenska av erfaren guide

Ni står själva för:

  • Flygresan
  • Logi (vi kan hjälpa er att hitta lämpliga hotell/ pensionat/ lägenheter i Tarragona eller Barcelona)
  • Middagar ingår ej

Bokning:

  • Först till kvar gäller (max 16 personer till denna resa)
  • Via bokningsfunktionen nedan eller mail till info@wine-experience.se
  • Ni kan också ringa oss: +34661287038
  • Bokningsavgift: 50€ och resterande betalas senast tre veckor innan vinresan.

Övriga frågor:

  • Skriv till info@wine-experience eller ring +34661287038
  • Vi kan hjälpa er med transfer från flygplatsen. Det finns flera alternativ.
  • För er som vill bo i Barcelona hjälper vi er med information om hur ni reser ner till Tarragona. Räkna med 75 minuters resa i tåg eller 50 minuter i taxi.